Harmonogram
Wykłady I semestr 2024/2025
Wykłady odbywają się on-line na platformie Teams, dla wszystkich zainteresowanych
Data | Godzina | Temat | Osoba prowadząca |
---|---|---|---|
18 października 2024 | 16:30-18:00 | Jak działają enzymy? | prof. Elżbieta Rębas |
25 października 2024 | 16:30-18:00 | Kawa czy herbata, z cukrem czy bez? | prof. Elżbieta Rębas |
8 listopada 2024 | 16:30-18:00 | Wpływ zanieczyszczeń na zdrowie | prof. Elżbieta Rębas |
15 listopada 2024 | 16:30-18:00 | Rola diety w leczeniu chorób człowieka | prof. Janusz Szemraj |
6 grudnia 2024 | 16:30-18:00 | Zaburzenie drogi: jelito-mózg przyczyną wielu chorób człowieka | prof. Janusz Szemraj |
13 grudnia 2024 | 16:30-18:00 | Komórki macierzyste – przyszłość medycyny | prof. Janusz Szemraj |
10 stycznia 2025 | 16:30-18:00 | Trucizny w świecie zwierząt | prof. Elżbieta Rębas |
17 stycznia 2025 | 16:30-18:00 | Trucizny w świecie roślin | prof. Elżbieta Rębas |
24 stycznia 2025 | 16:30-18:00 | Trucizny łańcucha oddechowego | dr Iwona Kowalska |
31 stycznia 2025 | 16:30-18:00 | Schorzenia związane z działaniem hormonów | dr Iwona Kowalska |
Wykłady II semestr 2024/2025
Data | Godzina | Temat | Osoba prowadząca |
---|---|---|---|
14 marca 2025 | 16:00-17:30 | Epigenetyczna regulacja ekspresji genów | dr Piotr Zakrzewski |
21 marca 2025 | 16:00-17:30 | Grillowanie czy gotowanie – jak przetwarzanie produktów wpływa na ich jakość | prof. Elżbieta Rębas |
28 marca 2025 | 16:00-17:30 | Hormony w procesie starzenia – zmiany i działanie ochronne | prof. Elżbieta Rębas |
4 kwietnia 2025 | 16:00-17:30 | Jak działają leki. Część I – farmakokinetyka | prof. Tomasz Boczek |
11 kwietnia 2025 | 16:00-17:30 | Jak działają leki. Część II – farmakodynamika | prof. Tomasz Boczek |
25 kwietnia 2025 | 16:00-17:30 | Modyfikowanie genomu – nadzieja dla nowych terapii chorób człowieka | dr Piotr Zakrzewski |
9 maja 2025 | 16:00-17:30 | Molekularne mechanizmy detoksykacji – rola wątroby | prof. Tomasz Boczek |
16 maja 2025 | 16:00-17:30 | Biochemia wysiłku fizycznego | prof. Tomasz Boczek |
23 maja 2025 | 16:00-17:30 | Wpływ diety na procesy neurodegeneracyjne | prof. Tomasz Boczek |
30 maja 2025 | 16:00-17:30 | Od Linneusza do filogenetyki molekularnej – historia współczesnej taksonomii | dr Piotr Zakrzewski |
Rozkład laboratoriów dla szkół II semestr 2023/24
Zakład Biochemii Medycznej, bud. C2, na terenie przy ul. Pomorskiej 251 (żółty budynek, do którego można się dostać od ul. Pomorskiej, Czechosłowackiej lub Mazowieckiej, przy MOLecoLAbie)
Wielkość grupy: 12 osób
Data: 8 kwietnia 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 17:00 – 19:15 | LO PŁ |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 17:00 – 19:15 | XXI LO |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 17:00 – 19:15 | XXVI LO |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 17:00 – 19:15 | XXXI LO |
Data: 9 kwietnia 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 16:00 – 18:15 | LO UŁ |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 16:00 – 18:15 | XII LO |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 16:00 – 18:15 | XXXIII LO |
Data: 10 kwietnia 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 16:45 – 19:00 | I LO |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 16:45 – 19:00 | III LO |
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych | 16:45 – 19:00 | I LO Piotrków |
Data: 16 kwietnia 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | LO PŁ |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | XXI LO |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | XXVI LO |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | XXI LO |
Data: 17 kwietnia 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | LO UŁ |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | XII LO |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | XXXIII LO |
Data: 6 maja 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | I LO |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | III LO |
Witaminy jako niezbędne elementy diety | 15:15 – 17:30 | I LO Piotrków |
Data: 8 maja 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | LO PŁ |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | XXI LO |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | XXVI LO |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | XXI LO |
Data: 22 maja 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | LO UŁ |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | XII LO |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | XXXIII LO |
Data: 29 maja 2025
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | I LO |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | III LO |
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki | 15:15 – 17:30 | I LO Piotrków |
Data: 11 października 2024 (piątek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | I LO |
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | III LO |
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | XII LO |
Uczniowie dowiedzą się jak przebiega proces trawienia poszczególnych grup składników pokarmowych w organizmie. W części praktycznej uczestnicy w warunkach in vitro zaobserwują, jak funkcjonują niektóre enzymy trawienne układu pokarmowego i od jakich czynników chemicznych i fizycznych zależy ich aktywność.
Data: 14 października 2024 (poniedziałek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | LO PŁ |
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | LO UŁ |
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | XXI LO |
Uczniowie dowiedzą się jak przebiega proces trawienia poszczególnych grup składników pokarmowych w organizmie. W części praktycznej uczestnicy w warunkach in vitro zaobserwują, jak funkcjonują niektóre enzymy trawienne układu pokarmowego i od jakich czynników chemicznych i fizycznych zależy ich aktywność.
Data: 15 października 2024 (wtorek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
---|---|---|
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | XXVI LO |
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | XXXIII LO |
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego. | 16:30 – 19:15 | I LO Piotrków Tryb. |
Uczniowie dowiedzą się jak przebiega proces trawienia poszczególnych grup składników pokarmowych w organizmie. W części praktycznej uczestnicy w warunkach in vitro zaobserwują, jak funkcjonują niektóre enzymy trawienne układu pokarmowego i od jakich czynników chemicznych i fizycznych zależy ich aktywność.
Data: 18 listopada 2024 (poniedziałek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
---|---|---|
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | I LO |
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | III LO |
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | XII LO |
Uczniowie poznają główne przemiany metaboliczne węglowodanów w organizmie. W części praktycznej uczestnicy wykonają oznaczenie zawartości cukru w produktach spożywczych przeznaczonych dla ogółu konsumentów oraz produktach dedykowanych osobom o specjalnych potrzebach dietetycznych (np. diabetykom).
Data: 21 listopada 2024 (czwartek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
---|---|---|
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | LO PŁ |
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | LO UŁ |
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | XXI LO |
Uczniowie poznają główne przemiany metaboliczne węglowodanów w organizmie. W części praktycznej uczestnicy wykonają oznaczenie zawartości cukru w produktach spożywczych przeznaczonych dla ogółu konsumentów oraz produktach dedykowanych osobom o specjalnych potrzebach dietetycznych (np. diabetykom).
Data: 22 listopada 2024 (piątek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
---|---|---|
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | XXVI LO |
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | XXXIII LO |
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów. | 16:30 – 19:15 | I LO Piotrków Tryb. |
Uczniowie poznają główne przemiany metaboliczne węglowodanów w organizmie. W części praktycznej uczestnicy wykonają oznaczenie zawartości cukru w produktach spożywczych przeznaczonych dla ogółu konsumentów oraz produktach dedykowanych osobom o specjalnych potrzebach dietetycznych (np. diabetykom).
Data: 29 października 2024 (piątek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
---|---|---|
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | I LO |
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | III LO |
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | XII LO |
Uczniowie poznają procesy prowadzące do powstania moczu pierwotnego i ostatecznego, składniki prawidłowe i patologiczne moczu, a także towarzyszące im choroby. W części eksperymentalnej wykonają oznaczenia diagnostyczne z własnym moczem. W tym celu uczestnicy warsztatów proszeni są o przyniesienie ok. 50 ml własnego moczu do oznaczeń.
Data: 2 grudnia 2024 (poniedziałek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
---|---|---|
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | LO PŁ |
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | LO UŁ |
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | XXI LO |
Uczniowie poznają procesy prowadzące do powstania moczu pierwotnego i ostatecznego, składniki prawidłowe i patologiczne moczu, a także towarzyszące im choroby. W części eksperymentalnej wykonają oznaczenia diagnostyczne z własnym moczem. W tym celu uczestnicy warsztatów proszeni są o przyniesienie ok. 50 ml własnego moczu do oznaczeń.
Data: 5 grudnia 2024 (czwartek)
Ćwiczenie | Godzina | Szkoła |
---|---|---|
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | XXVI LO |
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | XXXIII LO |
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego | 16:30 – 19:15 | I LO Piotrków Tryb. |
Uczniowie poznają procesy prowadzące do powstania moczu pierwotnego i ostatecznego, składniki prawidłowe i patologiczne moczu, a także towarzyszące im choroby. W części eksperymentalnej wykonają oznaczenia diagnostyczne z własnym moczem. W tym celu uczestnicy warsztatów proszeni są o przyniesienie ok. 50 ml własnego moczu do oznaczeń.