Harmonogram

Wykłady I semestr 2024/2025

Wykłady odbywają się on-line na platformie Teams, dla wszystkich zainteresowanych

Data
Godzina
Temat
Osoba prowadząca
18 października 2024
16:30-18:00
Jak działają enzymy?
prof. Elżbieta Rębas
25 października 2024
16:30-18:00
Kawa czy herbata, z cukrem czy bez?
prof. Elżbieta Rębas
8 listopada 2024
16:30-18:00
Wpływ zanieczyszczeń na zdrowie
prof. Elżbieta Rębas
15 listopada 2024
16:30-18:00
Rola diety w leczeniu chorób człowieka
prof. Janusz Szemraj
6 grudnia 2024
16:30-18:00
Zaburzenie drogi: jelito-mózg przyczyną wielu chorób człowieka
prof. Janusz Szemraj
13 grudnia 2024
16:30-18:00
Komórki macierzyste – przyszłość medycyny
prof. Janusz Szemraj
10 stycznia 2025
16:30-18:00
Trucizny w świecie zwierząt
prof. Elżbieta Rębas
17 stycznia 2025
16:30-18:00
Trucizny w świecie roślin
prof. Elżbieta Rębas
24 stycznia 2025
16:30-18:00
Trucizny łańcucha oddechowego
dr Iwona Kowalska
31 stycznia 2025
16:30-18:00
Schorzenia związane z działaniem hormonów
dr Iwona Kowalska

Wykłady II semestr 2024/2025

Data
Godzina
Temat
Osoba prowadząca
14 marca 2025
16:00-17:30
Epigenetyczna regulacja ekspresji genów 
dr Piotr Zakrzewski
21 marca 2025
16:00-17:30
Grillowanie czy gotowanie – jak przetwarzanie produktów wpływa na ich jakość
prof. Elżbieta Rębas
28 marca 2025
16:00-17:30
Hormony w procesie starzenia – zmiany i działanie ochronne
prof. Elżbieta Rębas
4 kwietnia 2025
16:00-17:30
Jak działają leki. Część I – farmakokinetyka
prof. Tomasz Boczek
11 kwietnia 2025
16:00-17:30
Jak działają leki. Część II – farmakodynamika
prof. Tomasz Boczek
25 kwietnia 2025
16:00-17:30
Modyfikowanie genomu – nadzieja dla nowych terapii chorób człowieka
dr Piotr Zakrzewski
9 maja 2025
16:00-17:30
Molekularne mechanizmy detoksykacji – rola wątroby
prof. Tomasz Boczek
16 maja 2025
16:00-17:30
Biochemia wysiłku fizycznego
prof. Tomasz Boczek
23 maja 2025
16:00-17:30
Wpływ diety na procesy neurodegeneracyjne
prof. Tomasz Boczek
30 maja 2025
16:00-17:30
Od Linneusza do filogenetyki molekularnej – historia współczesnej taksonomii
dr Piotr Zakrzewski

Rozkład laboratoriów dla szkół II semestr 2023/24

Zakład Biochemii Medycznej, bud. C2, na terenie przy ul. Pomorskiej 251 (żółty budynek, do którego można się dostać od ul. Pomorskiej, Czechosłowackiej lub Mazowieckiej, przy MOLecoLAbie)
Wielkość grupy: 12 osób

Data: 8 kwietnia 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
17:00 – 19:15
LO PŁ
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
17:00 – 19:15
XXI LO
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
17:00 – 19:15
XXVI LO
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
17:00 – 19:15
XXXI LO

Data: 9 kwietnia 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
16:00 – 18:15
LO UŁ
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
16:00 – 18:15
XII LO
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
16:00 – 18:15
XXXIII LO

Data: 10 kwietnia 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
16:45 – 19:00
I LO
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
16:45 – 19:00
III LO
Badanie właściwości i oznaczanie substancji przeciwbólowych
16:45 – 19:00
I LO Piotrków

Data: 16 kwietnia 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
LO PŁ
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
XXI LO
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
XXVI LO
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
XXI LO

Data: 17 kwietnia 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
LO UŁ
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
XII LO
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
XXXIII LO

Data: 6 maja 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
I LO
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
III LO
Witaminy jako niezbędne elementy diety
15:15 – 17:30
I LO Piotrków

Data: 8 maja 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
LO PŁ
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
XXI LO
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
XXVI LO
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
XXI LO

Data: 22 maja 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
LO UŁ
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
XII LO
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
XXXIII LO

Data: 29 maja 2025

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
I LO
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
III LO
Plazmidy jako nośniki odporności na antybiotyki
15:15 – 17:30
I LO Piotrków

Data: 11 października 2024 (piątek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
I LO
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
III LO
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
XII LO

Uczniowie dowiedzą się jak przebiega proces trawienia poszczególnych grup składników pokarmowych w organizmie. W części praktycznej uczestnicy w warunkach in vitro zaobserwują, jak funkcjonują niektóre enzymy trawienne układu pokarmowego i od jakich czynników chemicznych i fizycznych zależy ich aktywność.

Data: 14 października 2024 (poniedziałek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
LO PŁ
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
LO UŁ
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
XXI LO

Uczniowie dowiedzą się jak przebiega proces trawienia poszczególnych grup składników pokarmowych w organizmie. W części praktycznej uczestnicy w warunkach in vitro zaobserwują, jak funkcjonują niektóre enzymy trawienne układu pokarmowego i od jakich czynników chemicznych i fizycznych zależy ich aktywność.

Data: 15 października 2024 (wtorek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
XXVI LO
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
XXXIII LO
Trawienie – funkcjonowanie układu pokarmowego.
16:30 – 19:15
I LO Piotrków Tryb.

Uczniowie dowiedzą się jak przebiega proces trawienia poszczególnych grup składników pokarmowych w organizmie. W części praktycznej uczestnicy w warunkach in vitro zaobserwują, jak funkcjonują niektóre enzymy trawienne układu pokarmowego i od jakich czynników chemicznych i fizycznych zależy ich aktywność.

Data: 18 listopada 2024 (poniedziałek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
I LO
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
III LO
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
XII LO

Uczniowie poznają główne przemiany metaboliczne węglowodanów w organizmie. W części praktycznej uczestnicy wykonają oznaczenie zawartości cukru w produktach spożywczych przeznaczonych dla ogółu konsumentów oraz produktach dedykowanych osobom o specjalnych potrzebach dietetycznych (np. diabetykom).

Data: 21 listopada 2024 (czwartek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
LO PŁ
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
LO UŁ
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
XXI LO

Uczniowie poznają główne przemiany metaboliczne węglowodanów w organizmie. W części praktycznej uczestnicy wykonają oznaczenie zawartości cukru w produktach spożywczych przeznaczonych dla ogółu konsumentów oraz produktach dedykowanych osobom o specjalnych potrzebach dietetycznych (np. diabetykom).

Data: 22 listopada 2024 (piątek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
XXVI LO
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
XXXIII LO
Sprawdzanie zawartości cukru w produktach żywnościowych – metabolizm węglowodanów.
16:30 – 19:15
I LO Piotrków Tryb.

Uczniowie poznają główne przemiany metaboliczne węglowodanów w organizmie. W części praktycznej uczestnicy wykonają oznaczenie zawartości cukru w produktach spożywczych przeznaczonych dla ogółu konsumentów oraz produktach dedykowanych osobom o specjalnych potrzebach dietetycznych (np. diabetykom).

Data: 29 października 2024 (piątek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
I LO
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
III LO
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
XII LO

Uczniowie poznają procesy prowadzące do powstania moczu pierwotnego i ostatecznego, składniki prawidłowe i patologiczne moczu, a także towarzyszące im choroby. W części eksperymentalnej wykonają oznaczenia diagnostyczne z własnym moczem. W tym celu uczestnicy warsztatów proszeni są o przyniesienie ok. 50 ml własnego moczu do oznaczeń.

Data: 2 grudnia 2024 (poniedziałek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
LO PŁ
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
LO UŁ
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
XXI LO

Uczniowie poznają procesy prowadzące do powstania moczu pierwotnego i ostatecznego, składniki prawidłowe i patologiczne moczu, a także towarzyszące im choroby. W części eksperymentalnej wykonają oznaczenia diagnostyczne z własnym moczem. W tym celu uczestnicy warsztatów proszeni są o przyniesienie ok. 50 ml własnego moczu do oznaczeń.

Data: 5 grudnia 2024 (czwartek)

Ćwiczenie
Godzina
Szkoła
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
XXVI LO
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
XXXIII LO
Wykrywanie składników moczu fizjologicznego i patologicznego
16:30 – 19:15
I LO Piotrków Tryb.

Uczniowie poznają procesy prowadzące do powstania moczu pierwotnego i ostatecznego, składniki prawidłowe i patologiczne moczu, a także towarzyszące im choroby. W części eksperymentalnej wykonają oznaczenia diagnostyczne z własnym moczem. W tym celu uczestnicy warsztatów proszeni są o przyniesienie ok. 50 ml własnego moczu do oznaczeń.